Ημέρα του ασφαλούς διαδικτύου χθες, 9 Φεβρουαρίου του 2016 και στο προσκήνιο ο νέος άνθρωπος  της  Εποχής  του Υδροχόου. Ο   χρήστης και η χρήση της διαδικτυακής επικοινωνίας της  νέας ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ. Ιστολογία , προφίλ, κοινωνικά δίκτυα, ιστοσελίδες, παντού.  Παγκοσμιοποίηση της ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Μικροί μεγάλοι εν δράσει…..λοιπόν
Ας δούμε όμως συνοπτικά της ιστορία της για να να κατανοήσουμε την σημασία της από  ατό 1946 που κατασκευάστηκε σε ένα πανεπιστήμιο της Πενσιλβανίας ο πρώτος αριθμητικός ηλεκτρονικός υπολογιστής (Η/Υ) με το όνομα ENIAC (που είχε μεγάλο όγκο, είχε περίπου 18.000 λυχνίες που καίγονταν πολύ συχνά, δούλευε με ρελέδες κάνοντας τρομακτικό θόρυβο, και κατανάλωνε πολλή ενέργεια) μέχρι την εποχή μας (που οι υπολογιστές είναι μικροσκοπικοί, πολύ ισχυροί, δεν καταναλώνουν πολλή ενέργεια και βρίσκονται στα κινητά τηλέφωνα, στα ψηφιακά ρολόγια, στα αυτοκίνητα, στις τηλεοράσεις και σε άλλες οικιακές συσκευές) έχουν περάσει ελάχιστα χρόνια.
 Η δεύτερη γενιά, που έγινε γνωστή και σαν οικιακός υπολογιστής (home computer), είναι κυρίως αυτό που ονομάζουμε σήμερα «προσωπικός υπολογιστής». Για πρώτη φορά ο όρος χρησιμοποιήθηκε στο περιοδικό New Scientist το 1964, σε μια σειρά άρθρων με τίτλο : «Ο κόσμος το 1984».
 Στηριζόμενο λοιπόν σε αυτές τις τρεις θεωρίες δημιουργήθηκε το πρώτο είδος διαδικτύου γνωστό ως ARPANET. Εγκαταστάθηκε και λειτούργησε για πρώτη φορά το 1969 με 4 κόμβους μέσω των οποίων συνδέονται 4 μίνι υπολογιστές (mini computers 12k): του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στην Σάντα Μπάρμπαρα του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, το SRI στο Στάνφορντ και το πανεπιστήμιο της Γιούτα. Η ταχύτητα του δικτύου έφθανε τα 50 kbps και έτσι επιτεύχθηκε η πρώτη dial up σύνδεση μέσω γραμμών τηλεφώνου. Μέχρι το 1972 οι συνδεδεμένοι στο ARPANET υπολογιστές έχουν φτάσει τους 23, οπότε και εφαρμόζεται για πρώτη φορά το σύστημα διαχείρισης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail).
 O αγγλικός όρος blog προέρχεται από το weblog το οποίο έχει μεταφραστεί στα ελληνικά ως ιστολόγιο. Το weblog είναι επινόηση του Jorn Barger από τον Δεκέμβριο του 1997. Στις αρχές του 1999 όμως ο Peter Merholz ανακοίνωσε ότι θα το προφέρει «wee-blog» και έτσι καταλήξαμε στο σύντομο όρο blog αφού ο συντάκτης αναφερόταν ως blogger. ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Έτσι  κατασκευάστηκε το πρώτο ιστολόγιο Στη συνέχεια ακουλούθησαν τα υπόλοιπα δίκτυα με το ΦΒ ιδιαίτερα δημοφιλές από τις 4 Φεβρουαρίου του  2004.

Που οφείλεται αυτή η επιτυχία και η διάδοση του ιντερνέτ και των διαφόρων προφίλ;
Σίγουρα στην ανάγκη επικοινωνίας. πληροφόρησης αλλά και σύγχρονου τρόπου μάθησης του ανθρώπου και  εκείνο που γοητεύει ιδιαίτερα είναι η ταχύτητα και η ευκολία  της διαδικασίας, στην οποία η απόσταση δεν έχει σημασία. Είναι μεγάλο δώρο  της επιστήμης και της τεχνολογίας, αν χρησιμοποιηθεί σωστά με προσοχή και μέτρο. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στα παιδιά και δη τα ανήλικα και δυστυχώς αυτό  δεν είναι εφικτό πάντα. Με λυπεί το γεγονός να βλέπω μικρά παιδιά στο διαδίκτυο  να σκοτώνουν τον χρόνο τους, να αναρτούν ανόητες φωτογραφίες,  να ασχολούνται με ανούσια θέματα, να γράφουν στα γρίκλις και να ποζάρουν   σεξιστικά και αυτάρεσκα και να κινδυνεύουν από κακοήθεις ανθρώπους.
Φυσικά ακόμη περισσότερο με λυπεί  να βλέπω ενήλικες να κάνουν πολύ  χειρότερα, χωρίς καμία διαδικτυακή αγωγή και αισθητική.
Προτιμώ το μπλογκ από τα κοινωνικά δίκτυα γιατί έχει περισσότερο χώρο, οργανώνεις τα θέματα σου  και μπορείς να τα βρείς εύκολα και έχουν όλοι πρόσβαση. Είναι πιο δύσκολο από ένα απλό προφίλ αλλά αξίζει τον κόπο να κουραστείς  στην αρχή. Φυσικά θα πρέπει να έχεις και κάτι να πεις διαφορετικά στερείται νοήματος.
Δεν συμπαθώ  ιδιαίτερα το ΦΒ. Είναι πολύ χαμηλό το επίπεδο των  αναρτήσεων των περισσότερων προφίλ, ανειλικρινές  και ψεύτικο και φυσικά καμία σχέση δεν έχει η πραγματική φιλία με την εικονική, του διαδικτύου.
Δεν μου αρέσουν οι ιστοσελίδες με πολλές διαφημίσεις, δεν είναι   αξιόπιστες. Θυσιάζουν τα πάντα για χάρη της εμπορικότητος. Δεν μου αρέσουν οι  ιστοσελίδες  κομματικής   και θεοκρατικής  προπαγάνδας. Δεν μου αρέσουν τα προφίλ που είναι ΞΕΝΑ με  τον άνθρωπο που υπάρχει πίσω από αυτά και ψεύτικα, όπως και ο ίδιος είναι ξένος με τον Εαυτό του και αυτό  είναι κάτι που διακρίνεται πολύ καθαρά και από μακριά.
Αυτό που μου αρέσει σε ένα άνθρωπο, σε ένα μπλογκ ή σε ένα προφίλ είναι η διαύγεια, το θάρρος της γνώμης του διατυπωμένο σωστά, η ειλικρίνεια, η  έρευνα, το μέτρο, η αρμονία και  το προσωπικό του ύφος   με   διακρικότητα ,  στυλ και φαντασία. Θα πρέπει να τονισθεί πως δεν υπάρχει πραγματική ανωνυμία στο διαδίκτυο, ο κάθε χρήστης αφήνει τα  ηλεκτρονικά ίχνη του όπου και ότι και να επισκέπτεται και όλα καταγράφονται. Έτσι κανείς αναλαμβάνει και την ευθύνη για τα λόγια του, τα σχόλια του και τις αναρτήσεις του. Αν και οι αρκετοί παραπονούνται για την ασθενή προστασία των προωπικών δεδομένων κάτω από το μάτι του μεγάλου αδελφού, οι περισσότεροι οικειοθελώς αναρτούν πολλά  προσωπικά   στοιχεία της ιδωτικής τους ζωής.
Το διαδίκτυο μπορεί να  γίνει ένας λαβύρινθος που δύσκολα θα βγεις, ή ένας ιστός αράχνης για να παγιδευτείς, αλλά με ένα ΑΛΚΙΝΟΟ ΝΟΥ μπορεί να στείλει τον Οδυσσέα στην Ιθάκη με τα γοργόφτερα πλοία των Φαιάκων και με  ένα καθαρό Οδυσσειακό Πνεύμα  να γίνεις καλός ΤΗΛΕΜΑΧΗΤΗΣ στο πλαίσιο  της σύγχρονης αλληλεπίδρασης
Αυτά είχα  στην σκέψη μου  όταν ξεκίνησα ως μπλόγκερ ένα χειμωνιάτικο πρωινό στις 3 Φεβρουαρίου του 2008 και όλη αυτή η διαδρομή με έμαθε πολλά. Φυσικά όπως και στην  πραγματική ζωή  συναντάς όλα τα είδη των ανθρώπων με τον χαρακτήρα τους.
Αστραία
10 02 2016