Ετικέτες


Ομηρική Γνώση και Αυτογνωσία
Ο Τηλέμαχος, γιος του επτανήσιου βασιλιά  Οδυσσέα και της  Αλυζίας  πριγκίπισσας Πηνελόπης, είναι το διάσημο παιδί των Ομηρικών Επών μαζί με τον διάσημο νέο , τον Αχιλλέα, οι ΝΕΟΙ των Ομηρικών Ραψωδιών.
Νέος στην ηλικία, όπως μας τον περιγράφει  ο Όμηρος άμα τη ενηλικιώσει του, επισκέπτεται την Λακεδαιμονία και την Πύλο και επιστρέφει με το πλοίο του Νοήμονος στην Ιθάκη συγχρόνως με τον Οδυσσέα.
Ποιος είναι ο σύγχρονος Τηλέμαχος, ο θαυμαστός γιος του νοήμονος  Οδυσσέα;
Ο Τηλέμαχος είναι ο Neo μπλόγγερ  και πολεμά την κοινωνική αδικία που γεννιέται από την μεγάλη οικονομική  ανισότητα και διαφορά και καταλήγει στη μεγάλη διαπλοκή και διαφθορά.
Είναι η αειθαλής νεότητα των Ομηρικών Επών, είναι  η καρδιά τους, είναι  ο τρόπος που βλέπαμε τον κόσμο όταν ήμασταν παιδιά, είναι τα αστέρια που κοιτούσαμε ψηλά, είναι η ΗΒΗ του Ηρακλή στον Όλυμπο όταν  περνά.
Όταν κατεβαίνει στο διαδίκτυο και το ξίφος του φορεί, όλος ο κόσμος της  δημόσιας αγοράς του δήμου, τον θαυμάζει και απορεί.
Ο Τηλέμαχος είναι η γενιά  της μεγάλης των στοιχείων ανταρσίας. Είναι η ΕΝΟΤΗΤΑ της χαμένης εφηβείας, είναι  τα ρομαντικά μπλουζ της Οδυσσείας.Είναι ο γιος του Ανέμου και η κόρη του Ήλιου που μας, ανανεώνει και μας  ξαναγεννά. Είναι η αύρα του εσπερινού από τα χρόνια τα παλιά.
Είναι το κοχύλι  και το όστρακο, το δόρυ της  πολεμικής πεμπτουσίας στην ανάδυση της μορφής της  κάθε ισημερίας.
Ο Τηλέμαχος είναι η οργή  της αδικίας, είναι ευθύς, άμεσος,  ειλικρινής στην ηχώ της  έναστρης χορογραφίας. Πολεμά τον ΑΜΦΙΝΟΜΟ, μνηστήρα της  μεγάλης ανομίας.
Όλοι έχουν δίκιο, όλοι έχουν άδικο; Κάποιος έχει πιο πολύ.
Αν δεν είσαι σε θέση να το διακρίνεις αυτό, μαύρη τρύπα θα σε καταπιεί.
Αν οι λόγοι του Οδυσσέα είναι στοχευμένα Βέλη οξεία πολύ, του  Τηλέμαχου, το Δόρυ έχει μύτη πολύ  αιχμηρή, γιατί η Αθηνά τον καθοδηγεί.
Φρόντισε να μην είσαι Αμφίνομος, γιατί σε καλό δεν θα σου βγει.
Δεν μπορείς να αναγνωρίσεις τον Τηλέμαχο,το καθαρό του  ψηλό μέτωπο, την ευγενική, της ψυχής του, καταγωγή, την λάμψη στα μάτια του πολεμιστή, αν δεν είσαι σοφός ΝΕΣΤΩΡ στην Πύλη του θαυμαστού, αν δεν είσαι ΜΕΝΕΛΑΟΣ,  σπλάχνο ενός περήφανου λαού, το καλύτερο παιδί του, αν δεν έχεις πάρει πίσω την Ελένη, την γνώση και την κλεμμένη της ομορφιά.
Δεν μπορείς να τον αγκαλιάσεις, να στεγνώσεις τα δάκρυα του, να μιλήσεις μαζί του,να κουβεντιάσεις, αν δεν είσαι του πατέρα του φίλος αληθινός  και συμπολεμιστής.
Αν ποτέ ο Τηλέμαχος έλθει να σε επισκεφθεί   φρόντισε να τον αναγνωρίσεις και να  είσαι  αυτός που  έπρεπε να  είσαι, και να μην έχεις  γεράσει χωρίς μια στάλα  γνώση και ομηρική  νεανική ορμή.

Αστραία
23 09 2016

Advertisements